جدیدترین مطالب

آناتومی فیزیولوژی انسان
پنج شنبه 8 مرداد 1394برچسب:,

استخوان بندی محوری (سر و صورت – ستون فقرات – قفسه سینه)

Axial_skeleton

 

استخوان بندی محوری (Axial skeleton) از قسمتهای زیر تشکیل شده است :

(سر و صورت – ستون فقرات – قفسه سینه)

در این بخش هر یک را به صورت کامل توضیح می دهیم و با مطالعه ی این بخش از سایت دکتر سلام با استخوان بندی محوری کاملا آشنا می شوید.

 

 

 

برای مطالعه ی هر بخش روی لینک های زیر کلیک کنید:

 

استخوان های سر و صورت

ستون فقرات

قفسه سینه و دنده ها

آناتومی فیزیولوژی انسان
پنج شنبه 8 مرداد 1394برچسب:,

استخوان های ناحیه سر و صورت

استخوان های سر و صورت

در این بخش در نظر داریم تمامی استخوان های ناحیه سر و صورت را بصورت کامل توضیح دهیم. در این آموزش بطور کامل با استخوان های سر و صورت انسان از نظر آناتومی آشنا می شوید.

 

 

سر و صورت

محل قرار گرفتن : سر در انتهای ستون مهره ای ( انتهای بالائی ) به حالت تعادل قرار گرفته و با اولین مهره گردنی ( اطلس ) مفصل می شود .

اجزاء تشکیل دهنده : سر از 22 استخوان تخت , نا منظم و منحنی شکل تشکیل شده است .

قسمتها : جمجمه یا کاسه سر و صورت قسمتهای سر را به وجود می آورند .

تعداد استخوانها : سر از 22 استخوان که 8 عدد کاسه سر و 14 عدد صورت را می سازد به وجود آمده است .

الف ) کاسه سر یا جمجمه

جمجمه از 8 استخوان تشکیل شده است که چهار عدد آن فرد و در وسط و دو استخوان زوج که در طرفین واقع شده است . استخوانهای فرد عبارتند از : پیشانی , پرویزنی , پروانه و پس سری و استخوان های زوج عبارتند از : آهیانه و گیجگاهی

 

 sar-va-soorat

 

1- استخوان پیشانی (فرونتال)

محل قرار گرفتن : این استخوان قسمت جلو و بالای جمجمه ( پیشانی ) را ساخته است . استخوان پیشانی بخش جلویی جمجمه یا پیشانی , بخش بالایی حفره چشم و قسمت اعظم بخش جلویی کف جمجمه را به وجود می آورد . استخوان پیشانی از دو بخش راست و چپ تشکیل شده که به شکل استخوانی واحد در خواهد آمد .

 

2- استخوان پرویزنی (اتموئید)

محل قرار گرفتن : پرویزنی در قسمت جلوی جمجمه و میان کاسه چشمها واقع شده است .

قسمتی از این استخوان در کف جلویی کاسه سر و قسمت دیگرش در جلوی استخوان پروانه و داخل حفره بینی واقع شده است . استخوان پرویزنی دو تیغه عمودی و افقی دارد که تیغه افقی , تیغة غربالی نام دارد و سوراخ سوراخ می باشد و رشته های عصب بویایی از آنها عبور می کند . در دو انتهای این تیغه دو محفظه به حالت معلق قرار دارد که آنها را توده های طرفی می نامند و از داخل کاسة چشم دیده می شود .

تیغه عمودی دیواره بینی را می سازد .

 

3- استخوان پروانه ای (اسفنوئید)

محل قرار گرفتن : استخوان پروانه ای در قسمت جلوئی جمجمه و کف کاسه سر قرار دارد .

شکل : استخوانی نامنظم و بزرگ است و به پروانه ای که بالهایش را گسترده باشد شباهت دارد .

این استخوان تقریباً در مرکز قاعده کاسه سر واقع شده است و با تعداد زیادی از استخوانهای کاسه سر بجز استخوانهای سقف جمجمه ارتباط دارد . از یک تنه که وسط آن خالی است و سینوسهای پروانه ای را می سازد و دو بال کوچک و بزرگ در طرفین , تشکیل شده است . سطح بالایی تنه فرو رفته است و زین ترکی را به وجود می آورد که غده هیپوفیز در آن جای می گیرد . به زیر تنه دو تیغه استخوانی متصل است که به آنها زائده های بالی شکل می گویند .

 

 

4- استخوان پس سری (اکسیپیتال)

محل قرار گرفتن : این استخوان در قسمت پشت و بخشی از کف جمجمه قرار دارد .

استخوانی لوزی شکل است که تمام قسمت پس سری را ساخته و از سه قسمت اصلی تشکیل شده است . یک تیغه استخوانی چهارضلعی به نام زائده قاعده ای یا پایه ای که در پشت آن سوراخ بزرگی به نام سوراخ پس سری که طناب نخاعی از آن عبور می کند , قرار گرفته است .

توده های طرفی که سطح زیرین آنها با اولین مهره گردنی مفصل می شود در طرفین سوراخ پس سری قرار دارند و در پایان , تیغة استخوانیس سری به نام صدف که لوزی شکل است و دارای دو سطح درون سری و برون سری می باشد . در روی سطح درون سری قسمت پشتی مخ و مخچه قرار گرفته و در روی سطح بیرونی یک برجستگی به نام برجستگی پس سری خارجی وجود دارد که از روی پوست بدن می توان آنرا لمس کرد .

 

5- استخوانهای آهیانه (پاریتال)

محل قرار گرفتن : این استخوان سقف و طرفین بالائی جمجمه را می سازد .

دو استخوان آهیانه به طور قرینه در طرفین بالای کاسه سر قرار دارند و مانند دو تیغه استخوانی چهارضلعی مقعر ( مربع مستطیل مقعر ) قسمت اعظم سقف کاسه سر را می سازند .

 

 

6- استخوانهای گیجگاهی (تمپورال)

محل قرار گرفتن : این استخوان در پهلوها و قسمتی از کف کاسه سر واقع شده اند .

استخوان گیجگاهی از سه بخش تشکیل شده است . اول خاره که هرمی شکل است و در قاعده کاسه سر واقع شده است . قسمت دوم صدف نام دارد که ناحیه گیجگاهی را تشکیل می دهد .

در زیر صدف زائده ای از زیر این استخوان خارج می شود که زائده گونه ای نام دارد و با استخوان گونه مفصل شده و قوس گونه ای را به وجود می آورد . این قوس در زیر پوست قرار داشته و بسیار ظریف است به طوری که در اثر ضربه مستقیم فورا می شکند .

قسمت سوم زائده پستانی می باشد که در قاعده خاره واقع شده است . درون این زائده حجره حجره بوده و با گوش میانی در ارتباط است و اگر گوش میانی چرکی شود ممکن است عفونت به ماستوئید هم سرایت کرده و عفونت ماستوئیدی ایجاد نماید . میان زائده ماستوئیدی و صدف سوراخ گوش خارجی وجود دارد . گوش میانی و گوش داخلی هم در ضخامت خاره قرار گرفته اند .

 

ostekhan-va-darz-jomjome

 

درزهای سر

اصلاح درز ( به معنی شکاف ) که منحصرا می توان آنها را در استخوان های سر مشاهده کرد به مفصل غیر متحرک گفته می شود . ضمناً بافت پیوندی موجود در میان درزهای مختلف استخوان های سر بسیار کم است . چهار درز اصلی سر عبارتند از :

1- درز تاجی که بین استخوان پیشانی و دو استخوان آهیانه قرار دارد .

2- درز سهمی که حد واسط دو استخوان آهیانه است .

3- درز لامی که بین استخوانهای آهیانه و پس سری واقع شده است .

4- درز آهیانه – گیجگاهی که در بین استخوانهای گیجگاهی و آهیانه واقع شده است .

با توجه به تصاویر 13 الی 10 به محل دقیق قرار گرفتن این درزها پی خواهید برد . اساس درزها نمونه و معرف استخوانهایی هستند که آنها را به وجود می آورند . برای مثال درز پیشانی – بینی که به درز تاجی معروف است میان استخوانهای بینی و پیشانی واقع شده است .

 

jomjomeh

 

ملاجهای سر

استخوان بندی جنین تازه شکل گرفته از غضروف یا غشاء رشته ای به شکل استخوان تشکیل شده است . در پی این مرحله , استخوان به آرامی جای بافتهای بالا را پر می کند . هنگام تولد فضاهایی به شکل غشاء میان استخوانهای جمجمه مشاهده می شود . این محلها که به نقاط نرم موسومند به قسمتهایی گفته می شوند که امر استخوانی شدن در آنها به طور کامل انجام نگرفته است . این مناطق امکان تحت فشار قرار گرفتن سر را هنگام تولد به وجود می آورد . پزشکان ملاجها را در تعیین موقعیت سر نوزاد هنگام وضع حمل مفید تشخیص می دهند . گرچه نوزاد هنگام تولد ملاجهای زیادی دارد اما محل قرار گرفتن شش ملاج از این تعداد ثابت هستند .

 

 

1- ملاج جلوئی ( پیشانی )

این ملاج در میان دو زاویه استخوانهای آهیانه و دو بخش استخوان پیشانی قرار گرفته است . این ملاج تا حدودی الماس شکل بوده و بزرگترین آنها محسوب می شود . غالباً بین سنین 18 تا 24 ماهگی این ملاج بسته می شود .

 

 

2- ملاج پشتی (پس سری )

این ملاج میان دو استخوان آهیانه و پس سری قرار گرفته است . ملاج پشتی به مقدار قابل ملاحظه ای از ملاج جلوئی کوچکتر است . شکل آن مانند الماس بوده و حدود 2 ماه پس از تولد بسته می شود .

 

 

3- ملاج جلوئی – جانبی ( پروانه ای )

دو ملاج جلوئی – جانبی در سر وجود دارد که هر یک در یک طرف سر و در محل اتصال استخونهای پیشانی , آهیانه , گیجگاهی و پروانه ای قرار گرفته است . این ملاجها نسبتاًٌ کوچک بوده و شکل نا منظمی دارند . حدود ماه سوم تولد ملاجهای جلوئی _ جانبی بسته می شوند .

 

ostekhan-parvanei

 

 

4- ملاجهای پشتی – جانبی ( ماستوئیدی )

این ملاجها نیز دو عدد بوده و هر کدام در یک طرف سر و در محل اتصال استخوان های آهیانه , پس سری و گیجگاهی قرار گرفته اند . شکل این ملاجها تا حدودی نامنظم بوده , بسته شدن آنها 1 تا 2 ماه بعد از تولد آغاز می شود اما تا یکسالگی ادامه خواهد یافت .

 

 

ostekhan-soorat

 

ب ) استخوانهای صورت

استخوان بندی صورت از استخوانهایی با اشکال نا منظم تشکیل شده است که به قسمت جمجه ای سر متصل شده و تقریباً تمام بخش جلوئی کاسه سر را به خود اختصاص داده است . استخوانهای صورت عبارتند از : بینی (جفت ) , فک بالایی ( جفت ) , گونه ای ( جفت ) , فک پایینی ( فرد ) , اشکی ( جفت ) , کامی ( جفت ) , شاخک پائینی ( جفت ) و تیغه ای ( فرد ) .

 

High resolution man drawing chart heartbeat

 

1- استخوانهای بینی

محل قرار گرفتن : این دو استخوان پهلو به پهلو ی یکدیگر در بخش میانی و بالائی صورت قرار گرفته اند و پایه و قسمتی از پل بینی را می سازند .

استخوانهائی کوچک , باریک و مستطیلی هستند .

دو استخوان کوچک و چهار گوش هستند که قسمت بالائی آنها باریکتر و ضعیفتر از قسمت پائینی آنهاست و در بخش میانی به یکدیگر جوش خورده و قسمت استخوانی بینی را به وجود می آورند .

 

 

2- استخوان فک بالائی

این استخوانها در ردیف بزرگترین استخوانهای صورت قرار دارند .

محل قرار گرفتن : فک بالائی قسمت اصلی استخوان بندی بخش بالائی و میانی صورت را به خود اختصاص داده اند .دو توده بزرگ چهار ضلعی هستند و به تنهایی آرواره بالائی صورت را می سازند . از به هم جوش خوردن این دو استخوان در وسط , کام استخوانی ساخته می شود که حفره های بینی را از حفره دهان جدا می کند . در ضخامت هر یک از این دو استخوان حفرة بزرگی به نام شکاف ( سینوس ) فک بالائی وجود دارد که در بالا با کاسه چشم , در داخل با حفره بینی و در پایین با ریشه دندانهای آسیاب ارتباط دارد و به همین دلیل است که ایجاد ناراحتی در این حفره ها ( سینوزیت ) در چشم و دندان ایجاد درد می کند و ترشحات آن به داخل حفره های بینی می ریزد .

 

 

حفره های فوق بینی

غالباً هنگام بحث درباره استخوانهای جمجمه به نام حفره یا سینوس برخورد می کنیم . این حفره ها که سینوسهای فوق بینی خوانده می شوند در میان استخوانهای نزدیک به حفره بینی قرار دارند . استخوانهای جمجمه که این سینوسها در آنها قرار گرفته اند عبارتند از : پیشانی , پروانه ای , پرویزنی و فک بالایی . سینوسهای پرویزنی از یک سری حفره به نام سلولهای پرویزنی تشکیل شده اند که تعداد آنها بین 3 الی 18 سلول متغییر است . هر گونه تورم در غشاء این سینوسها به نوعی عفونت به سینوزیت منجر می شود و اگر این تورم به حدی باشد که مجرای بینی را مسدود نماید فشار مایع زیاد شده و به سردردهای سینوسی منجر خواهد شد .

 

 

3- استخوان گونه

محل قرار گرفتن : در قسمت بالائی و جانبی صورت قرار گرفته , بخش برجسته گونه را می سازد .

شکل : استخوان گونه تقریباً الماس شکل است و در زبان متداول گونه گفته می شود .

 

 

4- استخوان فک پائینی

محل قرار گرفتن : در قسمت پائینی صورت قرار دارد و آرواره پائین را به وجود می آورد .

شکل : نامنظم ( نعل اسبی شکل )بزرگترین و قویترین استخوان صورت و تنها استخوان متحرک در سر است . فک پائینی را از دو قسمت , افقی به نام تنه و عمودی به نام شاخه صعودی که با تنه زاویه ای می سازد و آنرا زاویه فکی می گویند , تشکیل شده است . تنه , باریک و نعل اسبی شکل است و کناره افقی آن دارای حفره هایی است که دندانهای فک پائینی در آن قرار دارند . این استخوان در بالا با استخوان گیجگاهی مفصل شده و مفصل گیجگاهی فکی را می سازند . این مفصل تنها مفصل متحرک سر و صورت است

 

 

5- استخوان اشکی

محل قرار گرفتن : قسمت داخلی حفره چشم .

شکل : مستطیلی . کوچکترین استخوانهای صورت بوده که به شکل و اندازه یک ناخن انگشت در طرف داخل هر یک از کاسه های چشم قرار گرفته اند . این دو استخوان در ساختن دیواره داخلی حفره بینی شرکت می کنند . همچنین استخوانهای اشکی در پائین , مجرای اشکی را تشکیل می دهند که ترشحات آنها به داخل حفره های بینی می ریزند .

 

 

6- استخوان کامی

محل قرار گرفتن : در پشت فک بالائی قرار گرفته و در ساختن قسمت پشتی حفره بینی , بخش پشتی و سقف دهان و کف کاسه چشم شرکت می کند .

شکل : نامنظم ( این استخوان به شکل است )

هر یک از استخوانهای کامی از یک تیغه عمودی که قسمت پشتی حفره بینی را محدود می کند و یک تیغه افقی که بخش پشتی کام استخوانی دهان را می سازد , تشکیل شده است .

 

 

7- استخوان شاخک تحتانی

محل قرار گرفتن : به طور افقی قرار گرفته و بخشی از دیواره جانبی حفره بینی را می سازد .

شکل : استخوانی نامنظم , باریک و برگ بید مانند است .

 

 

8- استخوان تیغه ای

محل قرار گرفتن : در روی محور میانی قرار دارد و بخش پائینی و پشتی دیواره بینی را تشکیل می دهد .

شکل : باریک و چهار ضلعی است .

استخوان واحدی است که به طور عمودی در وسط حفره های بینی قرار دارد .

 

استخوان لامی

 

 

9- استخوان لامی

محل قرار گرفتن : بخش جلویی و بالائی گردن .

شکل : استخوانی است به شکل u یا نعل اسب .

لامی به لاتین , U شکل معنی می دهد . این استخوان جزء استخوان بندی محوری می باشد اما استخوانی بی مانند است زیرا با هیچ استخوان دیگری مفصل نمی شود و تنها توسط رباطهائی که از زائده نیزه ای استخوان گیجگاهی به آن متصل است به حالت معلق قرار دارد . لامی در گردن , میان فک پائینی و حنجره قرار دارد و زبان را حمایت کرده , نقطه اتصالهائی برای بعضی از عضله های زبان به وجود می آورد . دارای یک تنه است که مستقیما به طرف جلوی بدن قرار گرفته و دو جفت زائده به نام شاخ بزرگ و کوچک . شاخهای بزرگ زوائد نسبتاً بزرگی هستند که از بخش جانبی تنه به طرف پشت امتداد می یابند و هر چه به پشت نزدیکتر می شوند از ضخامت آنها کاسته شده و به یک تکمه یا برجستگی بزرگ مدور منتهی می شود . دو شاخ کوچک که مخروطی شکل هستند به طور مایل و جانبی و از محل اتصال شاخهای بزرگتر به طرف بالا می روند .

آناتومی فیزیولوژی انسان
پنج شنبه 8 مرداد 1394برچسب:,

آشنایی با آناتومی ستون فقرات (مهره ای)

the_vertebral_column_Anatomy

 

با مطالعه ی این مطلب به صورت کامل به مبحث آناتومی ستون فقرات یا همان ستون مهره ای آشنا می شوید. به ترتیب تمامی مهره ها را توضیح می دهیم تا آناتومی ستون فقرات را به خوبی یاد بگیرید.

 

محل قرار گرفتن : ستون مهره ای در طول دیواره پشتی تنه و در خط میانی بدن قرار دارد که در بالا با سر و در پائین با استخوانهای لگن خاصره مفصل می شود .

تعداد استخوانها : ستون مهره ای از 26 استخوان مجزا تشکیل شده است .

شکل : نامنظم

ستون مهره ای به همراه جناغ و دنده ها , استخوان بندی تنه را به وجود می آورد . این استخوان از یک سری استخوان که مهره نام دارد تشکیل شده و اندازه آن در افراد بالغ به طور متوسط 71 سانتیمتر است و علاوه بر انعطاف پذیری , در جهات جلویی پشتی و طرفی حرکت می کند . ستون مهره ای طناب نخاعی را در بر گرفته و از آن حمایت می کند و همچنین علاوه بر حمایت سر , محلی برای اتصال دنده ها و عضله های پشت می باشد . بین مهره ها سوراخهایی به نام سوراخ بین مهره ای وجود دارد که اعصابی که نخاع شوکی را به قسمتهای مختلف بدن مرتبط می کنند , از آنها عبور می کنند .

 

tedade-mohreha

 

ستون مهره ای افراد بالغ از 26 مهره تشکیل شده که به قسمتهای زیر تقسیم می شود :

– 7 عدد مهره گردنی در ناحیه گردن .

– 12 عدد مهره سینه ای که در قسمت پشت حفره قفسه سینه قرار دارد .

– 5 عدد مهره کمری که در ناحیه کمر است .

– 5 عدد مهره خاجی که با یکدیگر جوش خورده و استخوان خاجی نامیده می شود .

– مهره های دنبالچه ای که به یکدیگر جوش خورده و یک یا دو استخوان دنبالچه را به وجود می آورند . پیش از جوش خوردن مهره های خاجی و دنبالجه تعداد کل مهره های ستون مهره ای 33 عدد بوده است . بین هر مهره صفحه هایی از جنس غضروفی – رشته ای به نام دیسک قرار دارد که مفاصلی پر قدرت را به وجود می آورند و امکان حرکتهای مختلف ستون مهره ای را فراهم می سازند . در اثر شرایطی مانند آسیب دیدگی , بیماری و افزایش سن ممکن است دیسک آسیب ببیند . این آسیب دیدگی درد به همراه دارد زیرا دیسک اعصابی را که سوراخ بین مهره ای عبور می کنند , تحریک می کند.

 

sotoon-fagharat

 

 

 

 

انحنای ستون مهره ای

هنگامی که از پهلو به ستون مهره ای نگاه کنیم در این ستون ا نحناهایی را مشاهده می کنیم . اگر ستون مهره ای را از طرف جلو مورد توجه قرار دهیم به طور متناوب قسمت های محدب و مقعری مشاهده می شود . انحنا در ستون مهره ای مانند استخوانهای بلند بسیار با اهمیت هستند زیرا سبب افزایش قدرت , کمک به حفظ تعادل در حالت ایستاده , دریافت (جذب ) فشارهای ناشی از راه رفتن و کمک به جلوگیری از شکستن ستون می شود .

ستون مهره ای چهار انحنا دارد که وقتی از جلو به آن نگاه می کنیم دو انحنا به صورت محدب و دو انحنا به صورت مقعر دیده می شود . در جنین بجای این چهار انحنا تنها یک انحنای مقعر که مربوط به بالای مهره خاجی است مشاهده می شود . حدود سه ماهگی و زمانی که طفل شروع به نگاه داشتن سر خود می کند , انحنای گردنی به وجود می آید . سپس وقتی کودک ایستاد و شروع به راه رفتن کرد , ایجاد انحنای گردنی و کمری به طرف جلو یعنی محدب هستند در حالی که دو انحنای دیگر یعنی سینه ای و خاجی به شکل مقعر هستند .

چون انحنای گردنی و کمری از تغییر حالت جنینی ( بعد از تولد ) به وجود می آیند , به آنها انحناهای ثانویه گفته می شود . دو انحنای دیگر یعنی سینه ای (پشتی) و خاجی که مقعر هستند و از دوره جنینی وجود دارند انحناهای اولیه نامیده می شوند. اگر از جلو به ستون مهره ای نگاه کنیم خواهیم دید کمتر اتفاق می افتد که کاملاً قائم باشد و بر حسب راست یا چپ دست بودن فرد , دارای انحرافی به سمت چپ یا راست بدن می باشد.

در شرایط مختلفی ممکن است انحناهای ستون مهره ای زیاد شود . برای مثال فلج عضلانی در هر یک از طرفین ستون مهره ای , ضعف اندام یا بیماری ممکن است به خمیدگی طرفی ستون مهره ها منجر شود . در چنین حالتی , ستون مهره ای به طرف راست یا چپ بدن منحرف می شود و ممکن است این حالت در هر یک از نواحی پشت اتفاق بیافتد . افزایش انحنای ناحیه سینه ای ایجاد قوز یا گوژپشتی می کند .

گوژپشتی نیز در اثر افزایش انحنای کمری به وجود می آید . این دو حالت نیز ممکن است به سبب سل مهره ها , نرمی استخوان یا ضعف اندام به وجود آید.

 

 

enhenaye-sotoon-mohreha

 

 

ساختار یک مهره نمونه

ساختار تمام مهره های ستون مهره ای اساساً با یکدیگر مشابه هستند اما از نظر اندازه , شکل و ویژگی , تفاوتهایی میان آنها مشاهده می شود . یک مهره نمونه شامل قسمت های زیر است :

1- تنه یا دیسک مهره که ضخیم و دیسک مانند بوده و در جلوی مهره قرار دارد و قسمتی است که وزن را تحمل می کند . سطح بالایی و پائینی آن زبر است تا دیسکهای بین مهره ای بتوانند به آنها متصل شوند . در بخش جلوئی و جانبی تنه , سوراخ عروق خونی قرار دارد .

2- پایه که از تنه یا جسم مهره به طرف پشت امتداد می یابد . پایه ها به تیغه های استخوانی متصل می شوند که آنها در قسمت پشت به یکدیگر متصل شده و زائده خاری را به وجود می آورد . به مجموعه پایه ها و تیغه های استخوانی , کمان مهره ای گفته می شود که در بین خود سوراخ یا مجرای نخاعی را به وجود می آورند . از روی هم قرار گرفتن این سوراخها , مجرای کاملی به وجود می آید که نخاعی شوکی در درون آن جای می گیرد . قسمتهای بالائی و پائینی پایه ها به شکلی به تنه متصل هستند که وقتی به طور مرتب روی ستون قرار می گیرند سوراخهایی در طرفین خود ایجاد می کنند . این سوراخها محل عبور ریشه های اعصاب نخاعی هستند .

3- از کمان مهره ای 7 زائده خارج می شود . در محل اتصال پایه و تیغه زائده عرضی به طرفین مهره امتداد می یابد . همچنین , زائده دیگری به نام زائده خاری به طرف پشت امتداد می یابد . این سه زائده محل اتصال عضلانی می باشد . وظیفه 4 زائده باقی مانده تشکیل مفصل با مهره های دیگر است .

دو زائده بالائی با زوائد پائینی مهره بالائی و دو زائده پائینی با زوائد بالائی مهره های پائینی مفصل می شوند .

اکنون قسمتهای مختلف ستون مهره ای را بررسی می کنیم .

 

sakhtare-mohre

 

 

1-مهره های گردنی :

گردن 7 مهره دارد , تنه مهره چون وزن کمتری را تحمل می کند کوچکتر است و زائده های عرضی و خاری در انتها دو شاخه هستند . در قاعده زوائد عرضی سوراخی است به نام سوراخ عرضی که از آنها شریانهای مهره ای عبور می کنند . زوائد مفصلی وسیع تر هستند و این امر سبب می شود که حرکتهای مهره های گردنی در همه جهات امکان پذیر باشد . اولین مهره گردنی را اطلس می گویند و با استخوان پس سری مفصل می شود.

 

High resolution man drawing chart heartbeat

 

mohreh-gardani2

 

مهره اطلس به شکلی است که با مهره های دیگر تفاوت دارد , یعنی تنه ندارد و فقط یک حلقه استخوانی است که از دو توده طرفی و دو قوس استخوانی جلوئی و پشتی تشکیل شده است . این حلقه استخوانی توسط رباط عرضی به دو سوراخ پشتی و جلوئی تقسیم شده است . در سوراخ جلوئی , زائده دندانی دومین مهره گردنی قرار گرفته و سوراخ پشتی محل عبور نخاع است .

دومین مهره گردنی زائده ای به نام زائده دندانی دارد که در سوراخ جلوئی حلقه اطلس قرار می گیرد .

 

mohreh-atlas-va-aseh

 

2-مهره های پشتی یا سینه ای

اندازه تنه این مهره ها حد وسط بین مهره های گردنی و کمری است . در مجموع دارای شباهتی کامل با مهره نمونه بوده , تنها در طرفین و همچنین بر روی زوائد عرضی آن رویه های مفصلی کوچکی قرار دارد که با دنده ها مفصل می شوند . جهت زوائد مفصلی سینه ای هم بینابین جهت زوائد مفصلی مهره های گردنی و کمری است . یعنی زوائد مفصلی مهره های گردنی تقریباً افقی و جهت زوائد مهره های کمری عمودی است . زوائد خاری این مهره ها دراز و مایل به پائین است . تعداد مهره های سینه ای 12 عدد هستند .

 

mohre-poshti-ya-sinei

 

High resolution man drawing chart heartbeat

 

poshti-va-sinei

biroon-zadegi-disk-beyne-mohrei

 

3-مهره های کمری :

تعداد این مهره ها 5 عدد است و چون باید وزن بیشتری را تحمل کنند،مهره های درشت تری هستند. با دنده مفصل نمی شوند بنابراین سطح مفصلی دنده ای ندارند . زوائد مفصلی آنها طوری است که زوائد مفصلی فوقانی به صورت یک ناودان عمودی و زوائد مفصلی تحتانی مانند یک نیمه استوانه عمودی است . این شکل مفصل شدن سبب می شود که در ناحیه کمری حرکات طرفی وجود نداشته و حرکتهای اصلی این مهره ها تنها در خم شدن و باز شدن خلاصه شود .

 

High resolution man drawing chart heartbeat

 

mohre-kamari

 

 

 

 

4- استخوان خاجی

استخوان واحدی است که در مجموع به شکل یک هرم ناقص است که از جلو و عقب تخت شده و معمولاً از 4 یا 5 استخوان به وجود آمده است .قاعده استخوان خاجی در بالا و راس آن در زیر قرار دارد . آثار جوش خوردگیهای مهره های خاجی به صورت خطوط عرضی در روی آن مشاهده می شود . در انتهای این خطوط سوراخهایی دیده می شود که اعصاب نخاعی از آنها خارج می شوند . این استخوان در بالا با آخرین مهره کمری و در پائین با استخوان دنبالچه مفصل می شود . در ضخامت استخوان خاجی , مجرای خاجی وجود دارد که اعصاب دم از آن عبور می کند .

 

High resolution man drawing chart heartbeat

 

 

 

 

 

 

5- استخوان دنبالچه

استخوان کوچکی است که از جوش خوردن چند مهره درست شده است این استخوان در زیر خاجی قرار گرفته و با راس آن مفصل می شود.

 

ostekhan-khaji-va-donbalechei

آناتومی فیزیولوژی انسان
پنج شنبه 8 مرداد 1394برچسب:,

آناتومی قفسه سینه و دنده ها

High resolution man drawing chart heartbeat

 

در این بخش با آناتومی قفسه سینه و همچنین دنده ها آشنا می شویم. استخوان بندی قفسه سینه را بطور کامل شرح می دهیم تا بیشتر با آناتومی قفسه سینه یا تراکس آشنا شوید.

 

قفسه سینه (تراکس)

استخوان بندی قفسه سینه از جناغ , غضروفهای دنده ای , دنده ها و جسم یا تنه مهره های سینه ای تشکیل شده است . این قفسه به طور کلی به شکل مخروطی است که قسمت باریک و کم عرض آن در بالا و بخش عریض آن در پائین قرار دارد.

قفسه سینه از طرف جلو به عقب تخت است و ارگانهای داخلی خود را حفظ می کند . همچنین , شرایط لازم را برای حمایت استخوانهای کمربند شانه ای و اندامهای بالائی به وجود می آورد.

 

ghafase-sineh

 

 

1- جناغ ( استخوان سینه ای )

استخوانی است تخت و باریک که تقریبا 15الی 20 سانتیمتر طول دارد و در خط میانی بخش جلوئی دیواره سینه ای قرار دارد . جناغ در دوره جنینی از تعدادی قطعات به هم جوش خورده تشکیل شده و از این روست که گاهی در اشخاص مختلف, شکلهای گوناگونی مانند نیمه فرو رفته , دو نیمه و یا بیش از حد برآمده مشاهده می شود . در جناغ طبیعی سه بخش تشخیص داده می شود :

1-1- دسته که به شکل مثلث است .

2-1- تنه که قسمت بزرگ میانی آن است .

3-1- زائده خنجری که کوچکترین قسمت آن بوده و در پائین قرار دارد .

 

دسته سه بریدگی دارد, یکی در وسط به نام چنگال جناغی و دو بریدگی در طرفین به نام سطح مفصلی چنبری که با انتهای داخلی استخوان ترقوه ( چنبر ) مفصل می شود . دسته همچنین با دنده های اول و دوم مفصل می شود . در حد فاصل دسته و تنه زاویه ای به وجود می آید که به آن زاویه لوئی می گویند . این زاویه از طرف جلو برآمده بوده و از روی پوست قابل لمس است .تنه جناغ با دنده های دوم تا هفتم مفصل می شود . به زائده خنجری هیچ دنده ای مفصل نمی شود اما بعضی از عضله های شکم به آن متصل هستند .جناغ دو سطح جلویی و پشتی , دو کنار طرفی , یک انتهای بالایی و یک انتهای پائینی دارد . سطح جلویی زیر پوست قرار دارد و محل چسبندگی عضله های گردن , سینه و شکم است .کناره های طرفی جناغ بریده بریده بوده و محل اتصال غضروفهای دنده ای می باشد . اولین بریدگی روی دسته قرار دارد و به دنده اول مربوط است . بریدگی دوم روی زاویه لوئی واقع شده است . هفتمین بریدگی در پائین ترین قسمت تنه واقع شده و پنج بریدگی دیگر در حد فاصل بریدگی دوم تا هفتم قرار دارند .زائده خنجر زائده ای است که نزد بعضی ها به صورت غضروف باقی می ماند و در بعضی ها بزرگتر و گاهی هم دو شاخه است و ضربات وارده روی آن خیلی دردناک می باشد .

مفاصل : جناغ در قسمتهای بالائی و طرفی با انتهای داخلی ترقوه مفصل می شود.

کناره های طرفی جناغ با غضروفهای دنده ای هفت دنده مفصل می شود .

 

jenagh

 

 

دنده ها

دوازده جفت دنده در طرفین حفره قفسه سینه قرار دارند . طول دنده ها از دنده اول تا دنده هفتم بتدریج زیاد شده و از آن پس از طول آنها کاسته خواهد شد . دنده در قسمت پشت با مهره سینه ای مربوط به خود مفصل می شود .دنده های اول تا هفتم به طور مستقیم به وسیله غضروف مفصلی دنده ای از جنس هیالین است به جناغ متصل می شوند . چون این دنده ها هر یک توسط یک غضروف دنده ای مستقل به کنار جناغ متصل می شوند به آنها حقیقی گفته می شود .دنده های هشتم , نهم و دهم که غضروف دنده ای هر یک از آنها به غضروف دنده ای بالائی متصل می شود و مستقیما به جناغ مفصل نمی شود , دنده های کاذب خوانده می شود .غضروفهای دنده ای این سه دنده پس از اتصال به یکدیگر به غضروف دنده ای دنده هفتم وصل می شود .

دنده های یازدهم و دوازدهم که انتهای آنها آزاد بوده و به جناغ مفصل نمی شوند , دنده های آزاد یا مواج خوانده می شوند .

 

شکل محل اتصال دنده به مهره:

 

mohale-etesale-dande-be-mohre

 

 

دنده ها و انواع آن :

یک دنده نمونه دارای قسمتهای زیر است :

سر , گردن , تکمه دنده ای و تنه دنده .

سر دارای دو رویه مفصلی است که هر کدام از آنها با رویه مفصلی تنه مهره های مربوط به خود مفصل می شود . در نتیجه سر هر دنده با دو تنه مهره ای مفصل می شود .

گردن بعد از سر و تکمه دنده ای پس از آن قرار گرفته است . بالای تکمه دنده ای زبر است و رباطهای دنده ای به آن می چسبد .قسمت پائین آن مفصلی است و با زائده عرضی مهره مفصل می شود . تنه به شکل یک قوس استخوانی است که از خارج به داخل تخت شده , دارای یک سطح خارجی , یک سطح داخلی , یک کنار بالائی و یک کنار پائینی است . در مجاورت کنار پاوینی تنه ناودان کم عمقی دیده می شود به نام ناودان دنده ای که از آن عروق و اعصاب بین دنده ای عبور می کنند . این ناودان در قسمت پشتی بخوبی دیده می شود .

آناتومی فیزیولوژی انسان
پنج شنبه 8 مرداد 1394برچسب:,

تفاوت اسید لاکتیک با لاکتات

Lactic-acid

 

اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که تفاوت اسید لاکتیک با لاکتات چیست؟ و چه فرقی با هم دارند. در اینجا به شما فرق بین اسید لاکتیک و لاکتات را می گوییم. هرگاه اسید لاکتیک ( Lactic acid) به فرمول C3H6O3 ، یون هیدروژن یا پروتون (Hydrogen ion or +H) را از دست دهد لاکتات یا یون لاکتات (C3H5O3-) ایجاد می شود.

 

 

گلیکولیز (اولین مرحله متابولیسم کربوهیدراتها) در ارتباط با گلوکز طی ده مرحله واکنش آنزیمی صورت می گیرد که در آخرین مرحله در شرایط غیر هوازی با احیا شدن پیرووات، لاکتات تولید می گردد.

 

لاکتات و مواد غیرقندی دیگر همانند گلیسرول و پیرووات می توانند به گلوکز تبدیل شوند که به این عمل در بدن گلوکونئوژنز می گویند.

 

اسید لاکتیک (به انگلیسی: lactic acid) یک آلفاهیدروکسی اسید کایرال است که یکی از فراورده‌های دگرگشت قندها در یاختههای انسان بوده و فرمول شیمیایی آن «C3H6O3» است. در pH بدن، اسید لاکتیک به شکل یونی آن یعنی لاکتات (C3H5O3-) وجود دارد. ازدیاد بیش از اندازه این ترکیب در یاخته‌های ماهیچه‌ای سبب گرفتگی و درد ماهیچه ها می‌شود.

 

اسید لاکتیک در بدن انسان به عنوان یکی از فراورده‌های جانبی قندکافت، در صورت كمبود اکسیژن‌رسانی به بدن، ایجاد می‌گردد. هیدروکسی اسیدها گروهی از اسیدهای کربوکسیلیک هستند که یک گروه عاملی هیدروکسیل به آنها افزوده شده است.